Translate

lördag 15 september 2012

Clavius på månen och på bokhyllan


Mitt första möte med Clavius var som namn på den fiktiva månbas som byggts vid kratern med samma namn i filmen 2001 från 1968. Kratern Clavius är en av månens största. Den kan därför ses med blotta ögat från jorden, och innehåller i sin tur en mängd småkratrar. Sydlig granne till kratern Tycho, har även Clavius fått sitt namn efter en känd historisk matematiker och astronom. Att dessa två herrar har haft kontakt har lämnat sina spår till eftervärlden (Norlind 1954).

Christopher Clavius (1538-1612) var jesuit och matematiker. Hans samlade verk finns att läsa på nätet via University of Notre Dame: Christoph Clavius Opera Mathematica. Dessa samlade verk har även hittat till samlingarna i Skara.

För att vara ett mindre stifts- och läroverksbibliotek har Skara ovanligt många äldre böcker inom matematik och astronomi, vilket vi kan tacka en av bibliotekets donatorer för. Lektorn i matematik vid Skara läroverk, Samuel Juslenius (1734-1809), son till biskopen Daniel Juslenius på samma ort, skänkte redan under sin livstid delar av sin boksamling till biblioteket. Resten testamenterades hit och inkom efter hans bortgång. En del av denna litteratur hade han förvärvat under sina utrikes resor, och här finns därför en hel del böcker som har sitt ursprung i England.

Bland de böcker som Juslenius donerat har jag funnit flera personliga favoriter från 1600-talet inom ämnet astronomi. Jag får säkert anledning att återkomma till åtminstone några av dessa.

Mer att läsa:
Norlind, W. (1954). A hitherto unpublished letter from Tycho Brahe to Christopher Clavius. The Observatory, 74(1954), s. 20-23

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar